Load Balancer Nedir, Nasıl Çalışır ?

Load Balancer Nedir, Nasıl Çalışır ? - Gnet

Load Balancer Nedir?

Load Balancer , gelen ağ trafiğinin sunucu grubu veya sunucu havuzu olarak da bilinen bir grup arka uç sunucuya verimli bir şekilde dağıtılması anlamına gelir.

Modern yüksek trafikli web siteleri, kullanıcılardan veya istemcilerden gelen milyonlarca değilse de yüz binlerce eşzamanlı isteğe hizmet etmeli ve hızlı ve güvenilir bir şekilde doğru metin, resim, video veya uygulama verilerini döndürmelidir. Bu yüksek hacimleri karşılayacak şekilde uygun maliyetli bir  ölçeklendirme için , modern bilgi işlemin en iyi uygulaması genellikle daha fazla sunucu eklemeyi gerektirir.

Bir Load Balancer , sunucularınızın önünde duran ve istemci isteklerini hız ve kapasite kullanımını en üst düzeye çıkaracak şekilde yerine getirebilen tüm sunuculara yönlendiren ve performansı düşürebilecek şekilde hiçbir sunucunun fazla çalışmamasını sağlayan bir “trafik polisi” görevi görür. Tek bir sunucu kapanırsa, yük dengeleyici trafiği kalan çevrimiçi sunuculara yeniden yönlendirir. Sunucu grubuna yeni bir sunucu eklendiğinde, yük dengeleyici otomatik olarak kendisine istek göndermeye başlar.

Bu şekilde, bir yük dengeleyici aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

  • İstemci isteklerini veya ağ yükünü birden çok sunucuya verimli bir şekilde dağıtır.
  • Yalnızca çevrimiçi sunuculara istek göndererek yüksek kullanılabilirlik ve güvenilirlik sağlar.
  • Talebin gerektirdiği şekilde sunucu ekleme veya çıkarma esnekliği sağlar.

Load Balancer Nedir, Nasıl Çalışır ? - Gnet

Yük Dengeleme Algoritmaları

Farklı yük dengeleme algoritmaları farklı faydalar sağlamakla beraber  Load Balancerların yönteminin seçimi ihtiyaçlarınıza bağlıdır. İşte birkaç algoritma;

Round Robin :İstekler, sunucuların grubuna sırayla dağıtılır.

Least Connections: İstemcilerle en az mevcut bağlantıya sahip sunucuya yeni bir istek gönderilir. Her sunucunun göreceli bilgi işlem kapasitesi, hangisinin en az bağlantıya sahip olduğunun belirlenmesinde rol oynar.

Least Time: En hızlı yanıt süresini ve en az etkin bağlantıyı birleştiren bir formülle seçilen sunucuya istekleri gönderir .

Hash: İstekleri, istemci IP adresi veya istek URL’si gibi tanımladığınız bir anahtara göre dağıtır.

IP Hash: İstemcinin IP adresi, isteği hangi sunucunun alacağını belirlemek için kullanılır.

Random with Two Choices: Rastgele iki sunucu seçer ve daha sonra Least Time algoritmasını uygulayarak seçilen sunucuya isteği gönderir.

En iyi Load Balancer’lar , gerektiğinde oturum sürekliliğini sağlayabilir. Oturum sürekliliğinin başka bir kullanım durumu ise bir sunucunun performansını artırmak için bir kullanıcı tarafından istenen bilgileri önbelleğinde depolamasıdır. Sunucuları değiştirmek, bu bilgilerin ikinci kez getirilmesine neden olarak performans verimsizlikleri yaratır.  Sizce Load Balancerların avantaj ve dezavantajları nedir beraber bakalım

Load Balancerların Avantajları

Bu çok çeşitli ve gerçek anlamda faydalı olan Load Balancerlar  hangi konularda faydalıymış gelin beraber inceleyelim;

Deneyimli ağ yöneticileri için uygulaması oldukça basittir.

Kullanıcılar, yalnızca biri çevrimdışı olduğunda diğer sunuculara gönderildiği için, oturum yükünü devretme  ihtiyacını azaltır .

Load Balancerların Dezavantajları

Her şeyde olduğu gibi Load Balancerlarda da bir dezavantaj söz konusudur. Gelin beraber dezavantajları neymiş inceleyelim;

Sabit oturumlarda yeni olan ağ yöneticileri için kurulum yapmak zordur.

Sorunların teşhis edilmesi zor olabilir.

Load Balancer  yönlendiricinin kendisi yük dengelemeli olmalıdır, aksi takdirde tüm kümeyialaşağı edecek bir hata noktası haline gelir.

Küresel yük dengeleme sağlayamaz oysa, sürekli sıralı DNS sağlanabilir.

Daha az ihtiyaç olduğu için oturuma yük devretme genellikle uygulanmaz. Bir sunucu çevrimdışı olursa, tüm kullanıcılar oturumlarını kaybeder.

Sunucu Gruplarının Dinamik Yapılandırması

Hızlı değişen birçok uygulama, yeni sunucuların sürekli olarak eklenmesini veya kaldırılmasını gerektirir. Amazon Web Services (AWS) , Elastic Compute Cloud (EC2) gibi ortamlarda load balancerlar kullanıcıların yalnızca gerçekte kullandıkları bilgi işlem kapasitesi için ödeme yapmasını sağlarken aynı zamanda kapasitenin yanıt trafiği artışlarında ölçeklenmesini sağlar. Bu tür ortamlarda, yük dengeleyicinin mevcut bağlantıları kesintiye uğratmadan gruptan dinamik olarak sunucu ekleyip çıkarabilmesine büyük ölçüde yardımcı olur.

Donanım ve Yazılımda Load Balancer

Yük dengeleyiciler tipik olarak iki şekilde gelir: donanım tabanlı ve yazılım tabanlı. Donanım tabanlı çözümler üreten firmalar sağladıkları makineye genellikle özel işlemciler kullanan özel yazılımlar yükler. Web sitenizdeki artan trafikle başa çıkmak için, firmalardan daha fazla veya daha büyük makineler satın almanız gerekir. Yazılım çözümleri genellikle ticari donanım üzerinde çalışır bu da onları daha ucuz ve daha esnek hale getirir. Yazılımı dilediğiniz donanıma veya AWS , EC2 gibi bulut ortamlarına yükleyebilirsiniz.

Load Balancerlar, uygulamaların durumunu izleyerek , yalnızca zamanında yanıt verebilen sunuculara veya uygulamalara istek göndererek güvenilirlik ve kullanılabilirlik sağlarlar. Hem müşteri memnuniyetini hem de bilişim teknolojileri yatırımlarınızın geri dönüşünü en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olurlar.

 Ağır Load Balancerlar

Ağır Load Balancerlar kullanıcıların bir havuzdaki her kaynak sunucu için ilgili bir ağırlık ayarlamasına izin verme işlemidir. Bir sunucu sağlıksız bir şekilde kalabalıklaştığında trafiği yeniden dengeleme becerisi nedeniyle ağır Load Balancerları düşünmek önemlidir. İlgili ağırlıklarına ve yük dengeleme ağırlığı önceliğine bağlı olarak,  erişilebilir kaynaklara göre yeniden dengelenecektir.

Ağırlıklı yük dengelemenin küçümsenen bir yönü düğümlerdir. Yeniden başlatılan düğümler boş bir önbellekle yeniden başlar ve önbellek yeniden doldurulurken düğümü yavaşlatır, bu da tüm sunucunun  yavaşlamasına neden olur. Her düğümün ısısı, koordinatördeki düğüm seçimini geliştiren bir faktördür, böylece bir düğüm yeniden başlatılırken gecikme düşük bir seviyede kalır.

 Yük Dengeleme ve SSL

Secure Sockets Layer (SSL), bir web sunucusu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı kurmak için standart güvenlik teknolojisidir. SSL trafiğinin şifresi genellikle yük dengeleyicide çözülür. Bir yük dengeleyici, isteği iletmeden önce trafiğin şifresini çözdüğünde buna SSL sonlandırma denir. Yük dengeleyici, web sunucularını şifre çözme için gereken ekstra CPU döngülerini harcamak zorunda kalmadan kurtarır. Bu, uygulama performansını artırır.

Bununla birlikte, SSL sonlandırma bir güvenlik endişesiyle birlikte gelir. Yük dengeleyiciler ile web sunucuları arasındaki trafik artık şifrelenmez. Bu, uygulamayı olası bir saldırıya maruz bırakabilir. Bununla birlikte, yük dengeleyici web sunucuları ile aynı veri merkezi içinde olduğunda risk azalır.

Diğer bir çözüm de SSL geçişidir. Yük dengeleyici, web sunucusuna yalnızca şifrelenmiş bir istek iletir. Ardından web sunucusu şifre çözmeyi yapar. Bu, web sunucusunda daha fazla CPU gücü kullanır. Ancak ekstra güvenlik gerektiren kuruluşlar, bu  fazladan olan ek yükü faydalı bulabilir.

Load Balancerlar ve Güvenlik

Bilgi işlem yönetimleri her zaman buluta doğru ilerlediğinden, Load Balancerlar önemli bir güvenlik rolü oynar. Load  Balancerın yükleme boşaltma işlevi, denial-of-service (DDoS) saldırılarına karşı korur. Bunu, saldırı trafiğini kurumsal sunucudan genel bulut sağlayıcısına kaydırarak yapar.

DDoS saldırıları sayıları ve boyutları artmaya devam ederken siber suçların büyük bir bölümünü temsil etmektedir. Çevre güvenlik duvarı gibi donanım savunması maliyetli olabilir ve önemli ölçüde bakım gerektirebilir. Bulut aktarımına sahip yazılımlı Load Balancerlar verimli ve uygun maliyetli koruma sağlar.

Sonuç olarak Load Balancerlar sitemizin yükünü hafifleterek site yapımcısı ve kullanıcı arasında uygun bir ortam yaratır. Fazladan sunucu maliyetlerini ve fazladan yükleri kontrol ederek bizlere kolaylıklar sağlamaktadır. Bir çok yoğun tarfikli firma ve web sitesinin de kullandığı Load Balancerları kullanmanızı bizler de tavsiye ediyoruz.

You May Also Like
İnteraktif Reklam Nedir, Nasıl Yapılır? - Gnet
Devamını Oku

İnteraktif Reklam Nedir, Nasıl Yapılır?

İnteraktif reklam veya interaktif reklamcılık genellikle dijital reklam ile karıştırılmaktadır. İnteraktif kelimesi etkileşim anlamına gelmektedir. İnteraktif reklam, tüketicinin…
popüler Linux komutları
Devamını Oku

En Popüler 20 Linux Komutu

İçindekiler Hide Linux Komutları Hakkında Genel BilgiNeden Linux Komutları Kullanmalısınız?Linux Kullanımının AvantajlarıLinux Öğrenmenin ÖnemiEn Popüler 20 Linux Komutu…
google domain ban kontrolü
Devamını Oku

Google Domain Ban Kontrolü Nasıl Yapılır?

İçindekiler Hide Satın Alacağınız Domain Banlı Olup, Olmadığını DenetlemekDomain BTK SorgulamasıSite Banlanmasının SebepleriDomain Ban Kontrolü İçin Ek AraçlarGoogle…
WordPress localhost kurulumu nasıl yapılır? - Gnet
Devamını Oku

WordPress localhost kurulumu nasıl yapılır?

İçindekiler Hide Localhost nedir?En çok tercih edilen localhost kurulum programlarıWordPress localhost kurulumu adımları Bazı internet sitesi sahipleri tarafından…
.ai domain uzantısı satın alma
Devamını Oku

.ai Domain Uzantısı Nedir?

İçindekiler Hide .ai domain uzantısı nedir?.ai domain avantajları.ai domain dezavantajları.ai domain ile SEO optimizasyonu.ai domain ve yapay zeka.ai…