Buzz marketing, tüketicilerin birbirleriyle görüşmelerinden veya sosyal medya platformlarındaki daha geniş çaplı tartışmalar yoluyla, belirli bir kampanya veya ürünün ağızdan ağıza yayılması üzerine kurulan viral bir pazarlama tekniğidir.Buzz marketing de amaç, tüketicilerin ürünleri ve hizmetleri hakkında konuşmasını sağlamaktır.Bu durum kasıtlı olarak firma sahipleri tarafından oluşturabilir veya sosyal medya aracılığıyla bağımsız bir olay sonucu oluşabilir.
Buzz Marketing nedir?
Tüketicilerin birbirleri ile görüşmelerinden ya da çeşitli sosyal medya platformlarındaki iletişimlerinden beslenen, bilginin veya haberin ağızdan ağıza yayılması sonucu gerçekleşen pazarlama yöntemidir.
Daha da yakından bakacak olursak asıl amacın, tüketicilerin satın aldıkları veya edindikleri bir ürün veya hizmet hakkında yorum yapmaları ve bu yorumların kitlelere mümkün olan en geniş ölçekte yayılmasının sağlanması olduğu görülecektir. Bu gibi durumlarda ürün veya hizmetin tanıtımını amaçlayan firma/şirket de işin içine dâhil olabileceği gibi adı geçen unsurlardan bağımsız olarak da oluşturulan veya oluşan doğal bir süreç de olabilir.
Öte yandan, “Buzz marketing” yöntemi, lansman düzenlemek, reklam vermek, çeşitli influencer kullanımı veya ürün için talep oluşturmak gibi geleneksel veya modern yöntemleri de kullanmaktadır. Adı geçen yöntemleri kullanmaktaki temel amaç pazarlanması istenen bir ürün veya hizmetin mümkün olan en geniş kullanıcı kitlesine tanıtmaktır.
Buzz marketing dediğimiz pazarlama yönteminin temellerine geldiğimizde ise; iletişim, müşteri memnuniyeti, internetin etkili bir şekilde kullanımı ve adı geçen araç ve yöntemlerin yararlığını ölçmek ve gerektiği taktirde müdahale ve revizyon yapmak şeklinde bir işlem zinciri ile karşılaşmaktayız.
Her konuda olduğu gibi bir takım avantajlar ve dezavantajlar “Buzz Marketing” yönteminde de karşımıza çıkacaktır. Müşterilere en geniş ölçekte ulaşım imkânı, ücretsiz reklam, yüksek satış oranları, geri bildirim gibi elementler avantaj olarak nitelendirilirken, müşteri bağımlığı, finansal istikrar gerekliliği ve iletişimin kontrolsüzlüğü de dezavantaj olarak nitelendirilebilir.
Buzz Marketing Yöntemleri Nelerdir?
Buzz hem çevirimiçi hem de çevirimdışı olabilir, yani herhangi bir ortam olmadan yüzyüze iletişim de bu pazarlama tekniğinin alanıdır. Buzz pazarlamada kullanılan birçok yöntem ve teknik vardır.Çünkü bu pazarlama tekniği çeşitli şekillerde oluşturulabilir.
Lansman Düzenlemek
Lansmak düzenlemek, en eski yöntemlerden biridir.Şirket ürünü, ürün özelliklerini ve avantajlarını açıklar.İnsanların ürünlerini satın almak için içinde bir merak, isteklik duygusu yaratması açısından çok önemli olduğu düşünülüyor.
Reklam Vermek
Reklam vermek, buzz marketing de önemli bir yöntem haline gelmiştir.Günümüzde dünyada internet erişilebilirlik oranı %60’a ulaşmış durumda, bu yüzden reklam vererek insanların markanızın ürününü konuşmasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin, Trivago reklamını hatırladınız mı ?
Trivago reklamı bir çok ortam da eğlenebilmek için kullanılmış, hatta parodileri bile yapılmıştı.
Infulencer Kullanmak
Günümüzün en popüler yöntemlerinden biri de infulencer kullanmaktır.Ünlü kişilerin kullandığı veya tanıttığı bir ürün, insanları istemsizce bu durum üzerinde konuşmaya itebilir, hatta o ürünü almaya bile ikna edebilir.
Ürün için Talep Oluşturmak
Sınırlı sayıda kelimesini her duyduğunuzda, satan firma buzz marketing yapmaya çalışıyordur.
Örnek vermek gerekirse, piyasa durumuna bağlı olarak sınırlı sayıda cep telefonu üretilmesi, bunu yapan şirket ağızdan ağıza kendi reklamını yaymaya çalışıyordur.
Söylentiler
Buzz marketing, sadece kendi ürününüz hakkında söylenti çıkartarak değil, diğer firma hakkında söylentiler oluşturarak da olur.Diğer ürünle ilgili söylentiler de,otomatik olarak ürünün rakip önünde öne geçmesini sağlar.
Örneğin, bir cep telefonu şirketinin güvenliklerinin zayıf olduğuna dair söylentiler varsa ve bilgisayar korsanlarının o şirketin kullanıcı verilerini hackleyebilmesi için daha az korumaya sahipse. Bir cep telefonu satın almak istiyorsanız ne yapacaksınız?
Söylentiler şirket cep telefonu yerine diğer şirketin cep telefonları pozitif etki yaratacaktır. Bu aynı zamanda bir buzz marketing yöntemidir.
Teşvik Etme
Sosyal medya platformları o kadar büyüdü ki, yeni ünlülerimiz artık bu işi icra eden kişiler oldu.İnsanları teşvik etmek için artık herkes çekiliş yapıyor.Çağrı Taner’in çekilişini duymuşsunuz büyük ihtimalle, 10’larca telefon dağıtıyordu.Tabi ki bu karşılıksız değildi, arkadaşlarını yoruma etiketle ve takip ettiğim sayfaları takip et gibi benzeri istekleri oluyor, bu ve türevleri bu pazarlama yöntemlerinden biridir.
İnsanlara daha fazla odaklanın
Markanız veya ürününüz göz önünde olsa da, insanların etrafında bir söylenti yaratmak daha etkili bir faktördür.Bir söylenti oluşturmayı başabilmenin tek yolu, tüm pazarlama hedeflerinizi hedef pazarın ihtiyaçlarına,i steklerine, ilgi alanlarına yönlendirmelisiniz.
Buzz Marketing Temelleri
Ürünün ağızdan ağıza yayılması ve viral olmasını sağlamak için bazı dikkat etmemiz gereken hususlar vardır.
İletişim
İletişim aracımız tüketici, bu yüzden tüm iletişim stratejimizi tüketici üzerine kurmalıyız.
Memnuniyet
Tüketici memnuniyet derecesi çok yüksek olmalıdır.Bu nedenle ürününüz bazı açılardan mükemmel değilse, bu strateji muhtemelen işe yaramayacaktır.
İnternet
İnternet ve viral pazarlama o kadar ilişkilidir ki, çevirimiçi strateji olmadan viralizasyon asla gelmeyecek ve eğer gelirse, onu kontrol etme ve en iyi şekilde yararlanacak bir stratejiniz olmayacaktır.
Ölçüm
Diğer tüm kampanyalarda olduğu gibi, izleme araçlarınızla stratejinizin nasıl çalıştığını bilmek, bir şeyi değiştirmeniz gerekiyorsa müdahale etmek, hangi eylemleri gerçekleştireceğinizi bilmek bu pazarlama yönteminde önemlidir.
Buzz Marketing Avantajları
Buzz marketing bir çok avantaja sahiptir ve kullanılan en eski pazarlama yöntemlerinden biridir.Bu pazarlama yöntemi uzak bir yere çok hızlı ulaşabilir çünkü bu yöntem ağızdan ağıza yayılır.
- Şirket için ücretsiz reklam
- Müşterilere en iyi erişim imkanı
- Çok hızlı satış gerçekleştirmek
- Ürün için geri bildirimleri alıp, ürünü geliştirmek
- Ürünün insanlara hızlı erişimi
Bu avantajların yanı sıra her yöntemde olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır.
Buzz Marketing Dezavantajları
- Bu süreçte kişilerarası iletişimin kontrolü yoktur. Bu, tüm süreci daha az güvenilir hale getirir.
- Finansal istikrara ihtiyaç vardır.
- İşlem sırasında ürünün viral olması zahmetli bir iştir.Dolayısıyla karmaşıktır.
- Ürün ve hizmetlerin satışı için müşteriye bağımlılık artar.
Buzz Marketing Örnekleri
Starbucks
Starbucks, birincil pazarlama yönteminin ağızdan ağıza pazarlama olduğunu kabul eder.Ancak, bununla birlikte şirket her ürününde birinci sınıf kaliteyi yakalamıştır.Oldukça dostane bir ambiyansla özelleştirilmiş hizmetler sunmak, marka çevresinde olumlu bir faktör oluşturmuştur.
- Müşterilerin adının bardağa yazılması
- Çalışanların her zaman gülümsemesi
- Ürün kalitesinin yüksek olması
Apple
Buzz pazarlama konusunda en iyi şirketlerden birisi de Apple markasıdır.Macintosh’tan beri çok kaliteli iş sundular ve reklamla birlikte ağızdan ağıza pazarlamanın birleşmesi sonucu çok büyük bir marka olmuşlardır.
- Ürün kalitesinin yüksek olması
- Müşteri ilişkileri
- Kreatif olmaları
- Satış sonrası destek
Sonuç olarak, buzz marketing, müşterilere ulaşabilirliği arttırmak, olası satışları yükseltmek ve dönüşümleri arttırmak için sağlıklı bir güven, sadakat düzeyi oluşturmayı hedefleyen bir satış taktiği olduğunu söyleyebiliriz.
S.S.S
Hangi Sektörler Buzz Pazarlama Kampanyalarını Kullanıyor?
- Otomotiv sektörü
- Film sektörü
- Teknoloji sektörü
- Tüketicilere yönelik üretilen tüm ürünler
- İçecek – yiyecek sektörü
- Çocuk – bebeklere yönelik donanımsal ürünler
- Moda sektörü
- Kozmetik – makyaj sektörü
Buzz Pazarlamada Müşteri Benimsemesi Nasıl Yapılır?
- En etkili benimseme stratejisi sosyal medya platformlarında ve bloglarda başlatılmaktadır. Yayılma hızının maksimum seviyeye çıkması için bu araçlar etkili olarak kullanılır. İnfluencer marketing yöntemleri ile iç içedir.
Buzz Pazarlama Teşvikleri Nasıl Yapılır?
- Büyük – küçük forumlar ve sosyal platformlarda iletişime geçirici stratejiler başlatılır.
- Tanıtım etkinlikleri düzenlenir.
- İnsan gruplarının; hobi – eğlence – amaç odaklı birleşmelerine olanak sağlanır. Örneğin hayran kulüpleri gibi.
- Bloglar ve sosyal networklerde iletişimin güçlendirilmesine yönelik çevrimiçi etkinlik düzeyi arttırılır.
Buzz Marketing’de Pazarlama Yöneticileri Ne İş Yapar, Ne Kazanır?
Bir pazarlama yöneticisinin yıllık ortalama geliri 100 bin dolar ve üzerindedir. En çok kazanan pazarlama yöneticilerinin yıllık kazancı 166 bin dolar dolaylarındadır. Buzz marketingde yer alan bir pazarlama yöneticisi; ürün ve hizmetlerin üzerine daha fazla ilgi çekici eylem planlarında bulunurlar. Bunun için etkili sosyal network uzmanları, halkla ilişkiler uzmanları ve reklam kampanyaları üzerine projeler yaparlar. Bu çalışmalar bütününü yapmak için pek çok şirket dışardan bir ajans ile de çalışmaktadır.
Buzz Marketing’in En Önemli Mesleği Nedir?
Şüphesiz Pazarlama Araştırması Analist’leridir. Bu görevde olan personellerin tek işi; bireylerin hangi ürün gruplarını daha fazla istedikleri, istedikleri ürün grupları için ne kadar para harcayacaklarını tespit etmeleri gibi temel araştırmaları yapmaktır. Kısacası tüketici davranışları hakkında ince analizler çıkartırlar.